به طورغریزی ترس انسان را از موقعیتهای خطرناک حفظ میکند اما ترس غیرمنطقی میتواند روند معمول زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. ترس از ازدواج نیز اگر به شکل افراطی بروز کند نوعی اختلال اضطرابی به حساب میآید و همانند بسیاری از ترسهای نامعقول دیگر، دلایل متفاوتی دارد؛ از احساس ناامنی شخصی گرفته تا افسردگی یا نگاه منفی به ازدواج.
در واقع در برخی از افراد این مسئله مشکلی ایجاد نمیکند چون از نظر آنان ازدواج بخشی از زندگی کامل و ایدهآل نیست ولی مشکل آنجاست که شما ازدواج را بخشی از زندگی ایدهآل بدانید و در تعارض بین تمایل به ازدواج و ترس از آن قرار گیرید.
علائم
گاموفوبیا
علائم عمدهای که ممکن است در افراد (هم مردان و هم زنان) مبتلا به گاموفوبیا دیده شود، عبارتند از:
· ترس غیر منطقی و شدید از ازدواج و تعهد (حتی فکر ازدواج یا دیدن یک شخص دیگر که ازدواج میکند، میتواند باعث ترس شود)
· اجتناب کامل از ازدواج یا رویدادها و بحثهای مرتبط با آن
· پرخاشگری، حملات وحشتزدگی و بد خلقی هنگام فکر یا بحث در مورد ازدواج
· وجود ترسی غیر منطقی که فرد قادر به کنترل آن نیست
· عزت نفس پایین
· علائم فیزیکی مثل لرزش، گریه، ضربان قلب بالا، مشکل تنفس، تهوع یا استفراغ، سرگیجه یا خستگی، عرق و ناراحتی شکمی
دلایلی که میتوان برای ازدواج هراسی برشمرد عبارتند از:
احساس ناامنی
شخصی
حادثه ناراحت کننده مرتبط
افسردگی
فرد نمیداند در ازدواج با چه چیزی مواجه خواهد شد. خانواده جدید، روابط جدید همه و همه برای کسی که برای خودش خلوتی داشته، درونگرا است یا شخصیت اجتنابی دارد، کابوس است. پیشنهاد میشود چنین فردی با فردی درست به اندازه خودش درونگرا یا اجتنابی ازدواج کند تا در زندگی مشترک، در عین داشتن فضای دو نفره، به فضای فردی و تنهاییهای یکدیگر هم احترام بگذارند.
ترس از بازماندن از اهداف
گاهی فرد به این دلیل ترس از ازدواج دارد که نگران است با هر تغییری، از جمله ازدواج، از اهداف خود باز بماند. واقعیت این است که ازدواج به شما ارزشها و اعتبارهای جدید میدهد و برخی اعتبارهای پیشین را از شما میگیرد. بنابراین، با ازدواج دچار ورشکستگی عاطفی، شخصیتی یا معنوی نمیشوید بلکه ارزشها و داشتههایتان تغییر میکند.
ترس از صمیمیت
گاموفوبیا را با استفاده از روان درمانی و داروهای مختلف میتوان درمان کرد. درمانهای موثر برای از بین بردن موفق این ترس عبارتند از:
درمان رفتاری شناختی (CBT)
مواجهه درمانی
خانواده درمانی
دارودرمانی
چگونه با ترس از ازدواج مقابله کنیم؟
۱- خواسته هایتان را تعیین کنید. باید مطمئن شوید که میخواهید زندگیتان را با فرد دیگری تقسیم کنید. بسیاری از افراد مجردی که نمیتوانند تعهد را قبول کنند دلیلشان این است که نمیتوانند تصمیم بگیرند که آیا واقعا کسی را میخواهند یا خیر.
۲- درک کنید که هیچ چیز واقعا پس از ازدواج تغییر نمیکند. قرار نیست هیچ چیزی در روابط شما بعد از ازدواج تغییر کند، خیلی زود بعد از اینکه لباس عروس و دامادی را از تن درآوردید همه چیز به شکل قبل خواهد بود.
۳- با زوجهای خوشبخت و متاهل ملاقات کنید. اگر گامافوبیکی هستید که میتواند صحبت در مورد ازدواج را تحمل کند. میتوانید با مراجعه به مراکز مشاوره ازدواج افراد یا زوجهایی را پیدا کنید که ترس از ازدواج داشتهاند ولی اکنون متاهل هستند. حرف زدن با آنان ویا دیگر زوجهای خوشحال میتواند به شما کمک کند.
۴- ترس خود را ریشه یابی کنید. شاید شما نیاز دارید نگاهی به اطراف خود بیاندازید و تعیین کنید که آیا ممکن است ترس از ازدواج شما نتیجه درونی کردن روابط ناموفق خودتان یا دیگران باشد. شاید مشکلات ازدواج پدر و مادرتان شما را تحت تأثیر قرار داده و باعث شده شما همیشه تعهد به دیگران را رد کنید. باید بدانید که وجود ترس هایی نظیر ترس از عدم پذیرش، تغییر و از دست دادن آزادی کاملا معقول و طبیعی است. اگر از وجود آنها اطلاع داشته باشید، میتوانید استراتژیهایی برای فایق آمدن به آنها ایجاد نمایید. هرچه که هست، کشف منبع اصلی ترس شما گام مهمی در از بین بردن آن است.
۵- انتظارات خود را از ازدواج بررسی کنید. آیا انتظاراتتان از ازدواج واقعی است؟ آیا میترسید بعد از ازدواج تمام تصورات فانتزیتان از ازدواج در هم بشکند. شما تنها نیستید. خیلی ها مثل شما فکر میکنند. در واقع یکی از دلایل اصلی ترس از ازدواج این است که افراد فکر میکنند ازدواج ناموفقی خواهند داشت و ترس آنان باعث میشود با رد کردن پیشنهاد ازدواج شانس موفقیت در آن را به طور کل از دست بدهند.
۶- در دوره نامزدی مهارتهای متعهد شدن خود را تقویت کنید. با نامزدتان در مورد اهداف زندگی و آرزوهایی که در سر میپرورانید، صحبت کنید. همچنین جنبههای روحی و باطنی و شخصیت درونی خود را برای طرف مقابل آشکار نمایید. انجام این کار موقعیتهای نابی برای تجربه اعتماد، صمیمیمت و نزدیکی فراهم میآورد.
۷- ببینید چه به دست میآورید. به چیزی که از دست میدهید فکر نکرده و از آن نترسید بلکه به چیزهایی فکر کنید که در ازای یک رابطه صادقانه و عاشقانه بدست میآورید مانند اعتماد، صمیمیت، نزدیکی.
۸- به دنبال درمان باشید. اگر خودتان قادر نیستید به نگرانیهایتان در مورد ازدواج پایان دهید به دنبال کمک حرفهای باشید.
برگرفته از: healthtopia و hellogiggles